Randers Tegl .
Vælg tagsten med den rigtige form og overflade.

Vælg tagsten med den rigtige form og overflade

Et tag bestående af teglsten har nogle objektive fordele i forhold til andre typer tag – ikke mindst når det kommer til levetid og krav til vedligeholdelse. Men i den mere subjektive ende af skalaen er der det aspekt, der handler om udtryk og æstetik. Eller med andre ord: Hvilket tag er det pæneste?

Tagsten kommer i forskellige varianter med vidt forskelligt udseende, så du skal beslutte dig for, hvilken stil der passer til dig og dit hus.

Et tag bestående af teglsten har nogle objektive fordele i forhold til andre typer tag – ikke mindst når det kommer til levetid og krav til vedligeholdelse. Men i den mere subjektive ende af skalaen er der det aspekt, der handler om udtryk og æstetik. Eller med andre ord: Hvilket tag er det pæneste?

Det spørgsmål kan ikke besvares, for det afhænger af huset stil, kvarteret det ligger i og helt almindelig smag og behag. Men helt overordnet kan man godt danne sig et overblik over de muligheder, der er tilgængelige – nemlig klassisk ubehandlet tegl, engoberet tegl eller glaseret tegl.

Klassisk ubehandlet tegl

En klassisk ubehandlet tegltagsten består af ler og bliver brændt ved temperaturer på over 1.000 grader. Stenenes farve kommer fra leret, og farverne er gennemgående – den er ikke malet på, men har det samme farve fra inderst til yderst, og det betyder, at stenen har et naturligt farvespil og patinerer med en smuk glød.

Hvis man vælger en klassisk ubehandlet tegltagsten, der er gul, skyldes den gule farve, at stenen er blevet tilsat det naturligt forekommende mineral titandioxid. Hvis du vælger de såkaldte blådæmpede tagsten – som i virkeligheden er blåsorte – har de fået deres farve ved, at færdigbrændte røde tagsten er blevet brændt en ekstra gang stort set uden ilttilførsel.

Engoberet tegl

En engoberet tegltagsten er en sten, der er blevet overhældt med en engobe, som lidt forsimplet er en slags overtræk eller glasur, der består af vand og ekstra finkornet ler. Engoben hældes over den teglsten, og så brænder man teglen og engoben sammen ved 1.000 – 1.075 grader. Den proces giver en mat og såkaldt diffusionsåben overflade, hvilket betyder, at stenen er smudsafvisende, men at den stadig kan ånde og dermed lade fugt slippe ud.

Engobe kaldes nu og da også natur-engobe, og der findes endda endnu en type engobe-behandling af telgtagsten – nemlig ædel-engobe. Her bliver engoben tilsat pulveriseret kvarts, der er et mineral, som bliver til glas, når det smelter. Det giver en halvblank overflade, som er delvis diffusionsåben og stadig smudsafvisende. Ædel-engoberede tagsten er stort set uden reflekser.

Glaseret tegl

Den tredje type tegl er glaseret tegl. Her er tagstenen overhældt med glasur, som udover at tilføre stenen robusthed og gøre den fuldstændig smudsafvisende også giver den et særligt udseende.

Glaserede tegltagsten fås både med højglans og mat overflade, og uanset hvilken model, man vælger, får man mere farvedybde end med klassisk ubehandlede eller engoberede sten.

Form og størrelse

Endelig skal man beslutte sig for, hvilken form og størrelse, tagstenen skal have. Det kan være svært at gennemskue ud fra en enkelt, løs sten, men form og størrelse har stor indflydelse på det færdige tags udseende. 
 
Man kan i grove træk gruppere tagsten i store og små modeller. Herudover findes der forskellige design af dybden (vingen / skålen) – og endelig er der de flade modeller.
 
Det er ofte husets arkitektur, som spiller ind i forhold til, hvilken tagsten der klæder netop dit hus bedst.

Hvis du har lyst til at se de forskellige størrelser tagsten og de forskellige overflader, har du flere muligheder - du kan besøge vores showroom i enten Aalborg eller på Hammershøj Teglværk ved Tjele mellem Viborg og Randers. Her kan du også få en snak med en af vores konsulenter, som kan rådgive dig om, hvad der kunne være det rigtige valg til dit tagprojekt.

Du kan også bestille en prøve med to forskellige tagsten, så du kan få en konkret fornemmelse af materialerne og størrelserne.

Få en tagstensprøve sendt hjem til dig - kvit og frit