OVERFLADEBEHANDLINGER

 

MUREDE VÆGGE KAN EFTERBEHANDLES PÅ FLERE MÅDER. FILTSNING, BERAPNING, SÆKKESKURING OG VANDSKURING ER BLANDT DE MERE POPULÆRE METODER. LÆS MERE OM DET HER.

 

BERAPNING

Mørtellaget påføres så tyndt som muligt med et stålbræt eller et trækbræt. Overfladen bearbejdes med en fugtet græskost i diagonale bevægelser. Efter behandlingen fremstår overfladen udjævnet og dækket med et tyndt lag mørtel med spor af kosten.

FILTSNING

Overfladen filtses med roterende bevægelser med filtsebrætter. Et filtsebræt er beklædt med filt, deraf navnet: filtsning. Den færdige overflade fremstår efter behandlingen jævn og kun med tidligere ujævnheder udfyldt med mørtel. Flest mulige murstensflader fremstår uden mørteldækning og kun med en antydning af bindemiddel.

SÆKKESKURING

Overfladen bearbejdes med sækkelærred, heraf navnet sækkeskuring. Den færdige overflade fremstår efter behandlingen jævn og kun med tidligere ujævnheder udfyldt med mørtel. Den overvejende del af murstensfladerne fremstår uden mørteldækning og kun med en antydning af bindemiddel.

VANDSKURING

Den blanke væg påføres mørtel, der efterfølgende afstødes med stålbrættet eller murskeen. Overfladen skures med en våd mursten deraf navnet: vandskuring. Stenen skal med jævne mellemrum dyppes i vand. Herved bearbejdes overfladen og eventuelle fremspring stødes af med skurestenen. Den færdige overflade fremstår efter behandlingen jævn og kun med tidligere ujævnheder udfyldt med mørtel.