Randers Tegl .
Verdens måske største teglbjælke.

Verdens måske største teglbjælke

Til Danish Crowns nye hovedsæde i Randers har Carlsberg Bjælker produceret vores hidtil største teglbjælke med en længde på 16,2 m og et frit spænd på 15,8 m.

Projektet er tegnet af arkitektvirksomheden CEBRA og byggeriet består af 3 sammenbyggede længer, der spreder sig som en vifte. Over hovedindgangen spænder 2 teglbjælker frit mellem 2 af bygningens længer. 

Den yderste af teglbjælkerne har et frit spænd på 16 meter og den inderste på 13 meter.

Bjælkerne har en højde på 25 skifter = 1654mm og en dybde på 4 sten. De spænder frit for både vandret og lodret last og er udført som forspændte teglbjælker - UDEN kerne af beton eller indstøbt stålprofil.

Bjælkerne er udført som u-bjælker i en dybde på 47cm og med indstøbt gitterarmering mellem de 2 vanger.

 

Da der ikke er nogen konstruktion bagved bjælkerne til horisontal afstivning, er det nødvendigt med gittersystemet i form af armering, for at de kan spænde mellem bygningerne for vindlasten.

Den nødvendige armering/udformning af gittersystemet er beregnet vha. FEM beregninger og håndberegninger. 

 

For bjælkernes egenvægt er det beregnet hvor mange antal forspændte liner og hvor mange kN disse skal spændes med, for at bjælkerne er vandrette og hverken har for stor pilhøjde eller nedbøjning.  

 

 

 

 

Ved vederlagene er bjælkerne understøttet for henholdsvis lodret og vandret last med specialbeslag, der er fastgjort til beton elementerne i bagmuren.

 

 

 

 

Størrelsen på teglbjælkerne er noget større end vi er vant til at håndtere - både i forbindelse med projektering/beregning på tegnestuen, men også i produktionen ved Carlsberg Bjælker.

 

Den længste af bjælkerne består af knap 4200 mursten, hvori der fræset riller til armering. 

 

Støbebordet i produktionshallen måtte forstærkes, for at det kunne klare vægten af bjælkerne.

Ligesom det var nødvendigt at opstille stillads, for at bjælkerne kunne støbes, og for at de øverste sten i de 1,6m høje bjælker kunne placeres.

 

 

Vægten af bjælkerne krævede specielle foranstaltninger for afformning og håndtering . 

Efter at bjælkerne er afformet og kranet af bordene, er bjælkerne efterfuget på begge sider med den samme mørtel, der anvendes til det øvrige murværk på byggepladsen.

 

Bjælkerne var klar til at blive leveret på byggepladsen i Randers, efter de var færdighærdede på fabrikken ved Carlsberg Bjælker. 

 

Totalentreprenøren Raundahl & Moesby stod for at krane teglbjælkerne på plads, og montere dem på de specialbeslag, der på forhånd var monteret til betonelementerne.

Til projektet har Randers Tegl leveret 250.000 mursten - et specialparti af RT103 i vores GREENER variant, limede formsten, glaserede sten, tegloverliggere og konsoller til ophængt murværk.

Ved at vælge GREENER mursten fremfor traditionelle mursten til byggeriet, er der sparet knap 50 tons CO2 iht. beregninger udført af Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S. 

Byggeriet er certificeret til DGNB Guld og DGNB Hjerte.

 

De limede formsten er anvendt til hjørner i reliefmurværk, hvor murværket er fremtrukket 30mm.