Randers Tegl .
Skab unikke hjem med mursten i langformat.

Skab unikke hjem med mursten i langformat

Selvom det er et af verdens ældste byggematerialer, er mursten langt fra gået af mode.

Selvom det er et af verdens ældste byggematerialer, er mursten langt fra gået af mode.

Mursten er et af verdens ældste byggematerialer og et oplagt valg til klassiske byggerier. Alligevel er det stadigvæk et arkitektonisk og byggeteknisk relevant materiale. I dag er det nemlig muligt at bygge murstenshuse, som kombinerer varmen og karakteren fra det klassiske naturmateriale med de effektive egenskaber og den æstetik, vi kender fra moderne bygninger.

Et godt eksempel er et nybyggeri i Randers, hvor Friis og Moltke Arkitekter har skabt et helt unikt hjem i bløde mørke nuancer. Udseendet er moderne, dimensionerne er unikke, alligevel er der en traditionel fornemmelse omkring huset. En fornemmelse som langt hen ad vejen kan tilskrives valget og kombinationen af materialer.

Huset er bygget med den mørkglødede RT 150 Ultima. Ultima er vores serie af blødstrøgne mursten med et ekstra langt format; Ultima har samme længde som to mursten i dansk normalformat med en fuge imellem. Det lange format og variationen mellem hver enkelt mursten med varierende overflader skaber et unikt og markant udtryk i det færdige murværk.

Forbandt på kryds og tværs

I den belgiske by Peer har arkitekterne UAU Collectiv tegnet et andet særligt hjem. Udover det åbenlyse – de store panoramavinduer – er huset muret i forskellige forbandt. Det er der ikke nødvendigvis noget utraditionelt ved. Det særlige er, at murstenene både er lagt horisontalt og vertikalt. En detalje som skaber kontrast og ekstra farvespil – både stenene og etagerne imellem.

Huset er bygget i RT 156 Ultima, som er en afbalanceret mursten i elegante grå nuancer. Det særlige aflange format kommer virkelig til sin ret, både når det kombineres med et transparent forbandt og når det lægges vertikalt.

Huset bærer præg af omtanke. Intet er overladt til tilfældighederne; Kombinationen af mursten i langformat og store glasfacader skaber et hjem, som er moderne og luksuriøst uden at være alt for prangende. Og det er netop det, de nye aflange mursten kan – kombinere klassiske karakterer og naturlige materialer med moderne æstetik.