Randers Tegl .
En grøn skole tager form.

En grøn skole tager form

EN GRØN SKOLE I DET SYDLIGE SVERIGE Et par kilometer nord for Hallandsåsen ligger Skottorpsskolan. Et ekstraordinært projekt opført med Randers Tegls GREENER-mursten.

I opførslen af den nye svenske skole Skottorpsskolan kombinerer bygherre, arkitekt og entreprenør miljømæssig og social bæredygtighed i et unikt og fremtidsorienteret projekt.

I det sydlige Sverige er Laholms kommune, Horisont Arkitekter AB og Skanska Sverige AB i gang med at opføre en ny skole. Og selvom projektet er fælles, har de tre parter forskellige vinkler ind i det innovative projekt.

For det almennyttige boligselskab Laholmshem er fokus at opføre og skabe langtidsholdbare, bæredygtige og miljøvenlige ejendomme for at skabe gode rammer for sundhed og kvalitet.

”Reference til Skottorpsskolan er en gammel lokal skole, som er bygget i 1915 og stadig er i brug. Ambitionen er at skabe en solid og bæredygtig bygning. Og vores beregninger viste, at det bedste materiale til facaden var mursten”, fortæller Dan Hagström, som er Property Manager i ejendomsselskabet Laholmshem.

"Vi stræber efter en bæredygtig konstruktion med få vedligeholdelsesomkostninger. Vores ambition er at skabe en solid og bæredygtig bygning. Og vores beregninger viste, at det bedste materiale til facaden var mursten."- Dan Hagström, Laholmshem

Facaden på den nye skole er tegnet og bygget med GREENER-mursten, som er produceret med vedvarende energi. Valget af mursten har stor betydning for byggeriets klimaaftryk, som er reduceret med 28 ton CO2. Det svarer til en halvering af skolens klimaaftryk, hvis den var bygget med traditionelle mursten.

At bygge skolen i mursten er både et bæredygtigt valg og passer samtidig ind i omgivelserne og den stærke murstenstradition i Halland. Valget af mursten i tegl giver en afslappet og tryg atmosfære i skolen. Samtidig har arkitekterne arbejdet med murstenens udtryk og facadens skyggespil, som kommer til udtryk i et særligt designelement.

"Brugen af GREENER-mursten medfører en besparelse på 28 ton CO2. Det er fantastisk – både for klimaet og for samfundet!"- Caroline Hassel, Skanska Sverige AB

Arkitekt Viktoria Ljungenberg Hötzel hos Horizon Architects fortæller at ”Skottorpsskolan er unik fra et socialt perspektiv. Efter skoledagen er slut, bliver ca. 80 % af eleverne på skolen for at deltage i fritidsaktiviteter. Derfor er skolemiljøet ekstremt vigtigt – ikke kun for læringsformål, men også som et sted, hvor børnene vokser op”.

Projektets entreprenør er Skanska Sverige AB, som har stået for at gøre de sociale og miljømæssige bæredygtige tanker til virkelighed.

”Vi designede Skottorpsskolan som et passivhus. hvilket er unormalt for skoler. Ved hjælp af klimaberegninger undersøgte vi hvilke materialer, der kunne spare mest CO2, fortæller Caroline Hassel, Project manager, og Jan Sjöström, Production Manager ved Skanska Sverige AB.

"Som arkitekt handler bæredygtighed ikke om tendenser. Det handler om at forstå hvilken påvirkning forskellige materialer har."- Viktoria Ljungenberg Hötzel, Horisont Arkitekter

Fakta om projektet

Projekt

Skottorpsskolan
F-6 skole for 400 skoleelever, 5486 m2 inkl. et køkken med kapacitet på 500 portions.

Kunde

Laholmshem, Laholms Kommun

Arkitekt

Horizon Architects

Entreprenør

Skanska Sverige AB

Produkter i projektet

RT 473 Prima Como GREENER
RT 475 Prima Bari GREENER

År

2021