Fleksibelt og bæredygtigt byggeri

I Danmark udvikler tidens trend på villabyggeriet sig konstant. Byggestil, materialevalg og behovet for gennemtænkte living spaces inden for nybyggeri bevæger sig altid i nye og spændende retninger. Arkitekturen står aldrig i stampe. Derfor har Randers Tegl taget temperaturen på de aktuelle arkitektoniske trends og tendenser, som både typehusproducenter og tegnstuer oplever.

I Trend 2016-serien giver arkitekter og typehusproducenterne deres bud på efterspurgt indretning, byggestil og materialevalg til den moderne kvalitetsvilla – både lige nu og i fremtiden.

Målet er at inspirere og skabe dialog om det gode byggeri og tage temperaturen på villabyggeriet i Danmark. Seriens første bidragsyder er indehaver og kreativ direktør i KFS Boligbyg, Ditte Maria Kollerup. 

 

Hvad efterspørger jeres kunder i 2016?

I dag bygger vi aldrig to ens huse. Vi oplever især stor efterspørgsel på individuelle detaljer og arkitektoniske fede løsninger, der prioriterer bæredygtighed og minimal vedligeholdelse højt. Rigtig mange nybyggere bliver inspireret af markedets tendenser via magasiner, websøgninger eller fagpublikationer, som udgør et idékatalog til at skabe netop deres personlige boligdrøm sammen med os. Derfor skræddersyer vi i dag boliger i langt højere grad end tidligere.

Helt konkret ser vi fx at sammensmeltningen mellem køkkenalrum og stue går imod at lukke lidt mere af, så man har mulighed for at have ting i køkkenet, som man gemme af vejen. Det er ofte kreative løsninger, hvor der er åbent, men alligevel opdelt i zoner og på forskellige måder lukkes der lidt af alligevel. Hvis vores kunder vælger to fede detaljer til boligen, så er en rå murstensvæg typisk en af dem. Nogle gange i husets facadesten – andre gange i en smal aflang sten, som fx Ultima murstenen.

 

Hvilken byggestil er mest populær lige nu?

Udendørs

Den rå stil og det modernistiske look går igen på mange niveauer – både uden- og indendørs. Udendørs prioriteres det minimalistiske højt. Ofte i skandinavisk stil med rene linjer, der er designet efter at maksimere lysindfaldet. Bæredygtighed er placeret højt i forbrugerens bevidsthed, hvilket i høj grad påvirker byggestilen ift. energivenlighed, materialevalg og miljøpåvirkning. Et konkret eksempel er en villa vi opførte i Risskov, udelukkende bygget af genbrugssten. Når vi taler bæredygtighed ser vi på boligens samlede livscyklus – og alle processerne skal tages i regning.

 

 

Indendørs

Indendørs er mange vilde med en holistisk stil med masser af miljø og hyggekroge, hvor blotlagte mursten oftest bruges til at skabe sjæl og atmosfære i et nyt hus, som kan forlade til at blive lidt kedeligt og sort/hvidt. Vi ser mursten anvendt til fritstående adskillelsesvægge, rå sten omkring pejse, rustikke garderobenicher, halvmure i rå mursten, rå moderne køkkenøer og -vægge, murerede bænke i entre eller stue med ovenlys og glasløsninger i kombination med mursten, der kaster lys fra rum til rum.

 

Hvad er jeres anbefaling til nybyggere?

Materialevalg

Vores anbefaling er bevidste valg og langsigtet tænkning. At nybyggeren får den tilstrækkelige viden om de forskellige muligheder – og får indsigt i både fordele og ulemper. Ydervæggene i vores huse, er ofte mursten og vi bygger ligeledes en del fuldmurede huse, hvor væggene indvendigt også er muret. Indendørs er det typisk rustikke sten som fx Ultima, men også sorte sten er et populært valg for tiden. Udendørs ser vi helt klart mange jordfarver og lys grå anvendt. Oftest med en fuge der stikker ind i murstensfarven, så det givet et ensartede udtryk i farveopfattelsen af den samlede facade.

Udendørs har tegl den fordel, at en murstensfacade kræver minimal vedligehold. Indendørs taler vi af og til om teglenes gode varmeakkumulering og specielt det, at væggene efter 10 år kan males og se nærmest fuldstændigt nyt ud. I fuldmurede huse, er der også den fordel, at der kan der lægges klinker ind til væggen og vi kan undgå fodlister her, da der ikke er tapet eller væv, der skal afsluttes. Det giver en flot finish i rumudtrykket. Min vurdering er, at det er rentabelt, at bygge et fuldmuret hus, da det i de fleste områder bibeholder værdien rigtig godt.

 

Hvordan ser den klassiske villa ud om 50 år?

Den klassiske villa om 50 år er selvforsynende. Villaens belastning på miljøet i løbet af en livscyklus er i stor udstrækning lig nul, og dermed er den ekstremt bæredygtig. Af udseende er fremtidens kvalitetsvilla kompakt i sin form. Der er vinduer i såvel tag som facade – naturen og det naturlige dagslys er prioriteret højt. Energitekniske installationer vil også blive placeres på såvel tag som på facade. Arkitekturen vil i stigende grad tilpasse sig efter, at villaen skal falde godt ind i sine naturlige omgivelser.

 

 

Tegl vil fortsat være et anvendt materiale. Holdbarheden, genanvendeligheden og den gode varmakkumulering gør, at produktet er godt til fremtiden. Indretningen vil muligvis blive præget af færre kvadratmeter udført i en højere kvalitet og vigtigst: Med større fleksibilitet. Byg hellere lidt mindre kvadratmeter, men mere lækkert og fleksibelt. Det giver villaen fleksibilitet til at imødegå ændrede behov, nye indretningsmuligheder eller familiekonstellationer i fremtiden.

 

Følg KFS Bolig på Facebook & Instagram.

www.kfs-boligbyg.dk

Skab unikke uderum med belægning i tegl

Belægning i tegl er det naturlige, stilrene og holdbare valg til udendørs belægninger. Se TRUE COLOR – ny serie af belægningsklinker til stilfulde løsninger.

Læs mere