DE BEDSTE GØR-DET-SELV RÅD TIL UDENDØRS BELÆGNING

FÅ STYR PÅ DIT UNDERLAG

Den største misforståelse ved anlægningen af ny terrasse er, at selve lægge-arbejdet er den største opgave. Det er forkert. Spørg selv den mest erfarne brolægger: Forudsætningen for en god belægning er, at underlaget er i orden. Det grundlæggende arbejde er det hårdeste – og det afgørende udgangspunkt for et vellykket resultat.

Det anbefales mindst at bruge et 15 cm tykt gruslag. Det svarer til 0,15 kubikmeter stabilgrus pr. kvadratmeter belægning. Tallet ganges med arealet af din belægning, så har du estimeret forbruget af grus i kubikmeter. Husk dog at underlaget svinder ca. 15-20 % ved vibrering, så køb altid ekstra.

Husk at læse de nøjagtige instrukser om lægning af tegl og klinker her og de vigtige detaljer her.

 

MATCH DIN BELÆGNING MED HUS OG HAVE

Efter underlaget er etableret og det hårde forarbejde er overstået, er det tid til at lægge din udendørs belægning. Med et solidt og præcist forarbejde går det relativt hurtigt at lægge fliserne – afhængigt af formen og detaljegraden på din terrasse eller indkørsel. Den lette løsning er den klassiske firkantede form, som kan lægges i forskellige mønstre. Det er ligetil og et godt begynderprojekt. Belægninger kan også være runde – eller måske endda med snoede buer, der tydeligt former havens bede og giver et flot arkitektonisk forløb. Det er en smagssag, men i sidste ende er det dig selv, som skal nyde synet i mange år fremover.

Selvom du nu er nået til det sjove, så er det vigtigt, at du ikke forhaster dig med belægningen til indkørsel eller terrasse. En belægning i tegl kan næsten holde uendeligt, så længe den er lagt korrekt. Derfor er der ingen gevinst ved at skynde sig. Tag hellere god tid til at gøre det perfekt – både for resultatets og holdbarhedens skyld.

Husk at runde/buede belægninger afhængigt af sværhedsgrad og størrelse tager ca. 3 gange så lang tid som en firkantet. Læs mere om lægningsmønstre her.

 

GUIDE TIL VEDLIGEHOLD AF UDENDØRS BELÆGNING

Belægninger i tegl er et vedligeholdelsesfrit materiale, som stort set passer sig selv. En fejning i ny og næ er tit nok. Her er 6 gode råd til at vedligeholde din belægning:

  • Det bedste råd til vedligeholdelse er at feje dine fliser jævnligt. Det holder belægningen ren, og minimerer chancen for at skidt og møg sætter sig.
  • Vand altid belægningen før- og efter fejning samt rengøring.
  • Undgå at misfarve dine belægningsfliser under rensning. Hårde rengøringsmidler som grundrens og saltsyre kan skade farven på dine fliser. Følg producentens anvisninger og test altid effekten på én flise først. Alternativt kan farvede belægninger renskures med en stiv kost og fugesand. Husk at holde belægningen våd imens.
  • Alger opstår oftest på fugtige og skyggefulde belægninger – og selvom de ikke skader, så er det grønne skær ikke pænt. Alger kan fjernes med algefjerner, ”slibning” med en stiv kost og fugesand eller med højtryksrenser. Følg producentens anvisninger og test altid effekten på én flise først.
  • Vær altid forsigtig med højtryksrenseren, så du ikke skader fliserne. Et for hårdt tryk kan spule belægningens overfald bort.
  • Spilder du olie fra grillen, cyklen eller bilen på din belægning, så hæld straks savsmuld eller sand på pletterne. Lad det suge og rengør med fx grundrens.